Pomodoro, Stayfocusd och LeechBlock

Förbjud dig själv från att distraheras

Ibland kan det vara så att vi trots alla försök att koncentrera oss inte riktigt lyckats själva. Det blir lätt att vi distraheras t.ex. av att kolla facebook och vi upptäcker att vi faktiskt inte klarar av att få gjort det vi behöver göra. När vi börjar med en ny rutin kan det vara skönt att få lite hjälp på traven.

Pomodoro är ett tillägg till webbläsaren Google Chrome som gör att du får arbeta i 25 minuter och sedan får 5 minuter paus då du kan besöka oproduktiva sidor. Stayfocusd är ett tillägg till webbläsaren Google Chrome som du kan använda för att begränsa tiden som du lägger på “oproduktiva sidor”. Leechblock är ett liknande tillägg för webbläsaren Firefox. Tyvärr finns det i nuläget inga liknanden tillägg för Safari eller Internet Explorer.

Vi vill poäntera att det är helt frivilligt att använda dig av ett av dessa program. Om du inte har svårigheter med att du är inne på vissa webbsidor för länge föreslår vi att du inte installerar ett av dessa tillägg.

Att använda ett program som stayfocusd kan kanske kännas som att ge upp men kan i själva verket vara underbart för din produktivitet. Det är viktigt att du först kontrollera vilka sidor du vill blockera. Fundera ut själv vilka sidor som du tycker du spenderar alldeles för mycket tid på. Pomodoro ger dig 25 minuters arbetsblock och fem minuter nöje, Stayfocusd har en förinställd gräns på 10 minuter om dagen på otillåtna sidor, Leechblock har ingen tid alls.

Idag är datorn ett verktyg som vi använder både för arbete och nöje och ett verktyg som stayfocusd kan vara ett bra sätt att dra den gränsen lite tydligare när det behövs. Du kan t.ex. ställa in att du inte får gå in på vissa sidor under arbetsdagen men att du kan gå in där på kvällen.

 

 

Tips på hur du använder pomodoro, stayfocusd eller leechblock:

Pröva att installera tillägget och ställ in inställningarna så att du bara får en viss tid på dig att surfa på sidorna som du tycker tar all din tid.

Sätt igång och gör det du behöver göra och se hur det fungerar. För många kan det vara skönt att bara veta att du inte behöver gå in på den där sidan och inte får kolla den och bara det gör att du fortsätter hålla uppe din koncentration.

OBS! Tänk på att det kan vara svårt att ställa om inställningarna i efterhand, framförallt i stayfocusd. Var beredd på att du kanske inte kommer nå sidorna och behöva använda en annan webbläsare om du får slut på tid för dagen på otillåtna sidor.

Close Menu