I del 1 så jobbade du med att sätta dina mål för programmet, i den här avsnittet kommer vi att jobba med planering. Vi kommer arbeta med en digital kalender och planering av veckan kommer att bli en daglig rutin. Även om du redan använder en kalender så tycker vi att du ska jobba med den här delen iallafall. Det finns alltid nya saker att lära sig och det vi börjar med nu lägger en bra grund för övningarna i kommande avsnitt. Förutom att jobba med kalender kommer du få lära dig att använda tiden bättre genom mikropauser och testa planeringsverktyget Trello. 

Planera din planering med hjälp av en kalender

Kalenderkunskap 101

En digital kalender är ett verktyg som 

Vad skulle du vilja göra mer av i ditt liv ???

Den här veckan kommer du få lära dig att göra planering till en vana och i varje kommande del kommer du få lära dig nya saker som gör din planering bättre och bättre. Det viktiga är inte att det blir perfekt från början, utan att du kommer igång med din planering. Att hitta ett fungerande system på en gång är svårt. Det är därför du ska utnyttja den hjälp du får från oss. Den i kombination med din egen insats kommer göra att du vid kursens slut hittat ett planeringssystem som passar just dig!

Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp!

Men jag har redan testat att använda en kalender….

Ibland använder man inte en kalender för att man bara planerat in tråkiga saker man inte vill göra. Istället bör kalender vara en kombination av sån man vill göra och sådant man måste göra. Med en kalender får du överblick över vad du behöver göra och hur mycket tid det kommer ta. Kalendern gör att du äger din egen tid och kan skapa goda vanor. Ladda nu ner arbetsbladet till avsnittet, så kan du arbeta med det parallellt med teorin. 

Övning 1

Ta några minuter och fundera på vad du skulle vilja göra mer av i ditt liv. Vad saknar du eller har svårt att hitta tid till? Skriv ned minst tre saker i arbetsbladet.

Övning 2

Med en kalender får du överblick över vad du behöver göra och hur mycket tid det kommer att ta. Du kan undvika att säga ja till för mycket och vara spontant. Fundera på tre fördelar med en kalender och skriv ner de i arbetsbladet. 

Övning 3

Nu ska du avsätta en tid varje dag för planering. När man bygger nya vanor är den lättast att lyckas om du gör den nya vanan i samband med en redan befintlig vana. Du skulle till exempel kunna planera i samband med frukost, när du kommer hem efter skolan eller efter middagen.

Vi rekommenderar dig att börja alternativt absluta dagen med planering. Fyll nu i en tid som passar dig för planering i arbetsbladet. Det bästa är att försöka börja och avsluta varje dag med planering, så försök att hitta två tider. 

Varför ha rutiner? Jag vill vara fri....

Det kan kännas som rutiner låser ens frihet ibland…Istället hjälper rutiner oss att spara tid, för när vi utför ett beteende som är en vana så lägger hjärnan mindre energi på det och får mer energi över till annat. Den först rutinen vi arbetar med under den här kursen är planering. En gemensam nämnare för de flesta framgånsrika personer är att de har rutiner och bra struktur för att planera sin tid. 

Google Kalender

Om man använder någon annan typ av kalenderapp och hellre fortsätter med får man givetvis göra så. Fördelen med Googles kalender är att du kan dela den med oss under programmets gång. Du kan använda din kalender både från datorn och ladda ner Googles kalenderapp så du också har den i din mobil. 

 

Dela din kalender med oss

Under programmets gång vill vi kunna hjälpa dig med din planering, så du får du dela din kalender med oss. Gör gärna en egen kalender för SMART studying, där du kan lägga studierelaterade information, men inte känslig, privat information. Så börja med att skapa en ny kalender.

Under "Add calendar" välja "Create new calendar". Du ger den sedan ett namn och trycker på "create"

Ge din kalender ett namn och tryck på " Skapa kalender"

Gå in på kalendern och välj "Inställningar och delning"

Under rubriken "Dela med särskilda personer" lägger du till adressen "smartastudier@gmail.com" och sedan trycker du på "skicka"

Planera din planering : övning 4 och 5

Påminnelser gör att vi slipper lägga ner energi på att hålla allt i huvudet. De är speciellt bra för upprepade aktiviteter, som att ta medicin, eller komma ihåg att gå till bussen. Det är också bra att tänka på hur lång förberedelsetid man kommer att behöva för göra aktiviteten. Ska man till bussen behöver man kanske ta på sig ytterkläder och kontrollera att man lagt busskortet i fickan. Det är bra att experimentera lite med påminnelser, så man hittar en balans med lagom antal. 

Övning 4

Upprepade aktiviter är sådana som återkommer till exempel varje dag eller vecka. Andra aktiviteter händer mer vid enstaka tillfällen. Fundera ut 3 aktiviteter du vill ha påminnelser på vid ett tillfälle och två du vill ha påminnelser på vid upprepade tillfällen. Skriv sedan ner dem i arbetsbladet. 

Övning 5

Nu ska vi börja träna på att få in planeringsrutinen, öppna din kalender så sätter vi igång!

SMARTA planeringstips

Fem tips för hur du kan organisera din kalender

Här kommer några tips på aktiviteter du kan lägga in i din kalender. Som vi pratat om tidigare är det viktigt att kalendern blir ett verktyg som gör att du kan planera ditt liv som du vill leva det. 

Meningsfulla aktiviteter

Kan till exempel vara sådana saker som skapar värde för andra människor 

Lärande aktiviteter

Det är lätt att glömma att det finns lärande utanför lektionssalar och tentaplugg. Lärande av andra saker du finner intressanta är både roligt och självförverkligande då det inte utgör ett måste, utan sker på dina villkor. Du kommer dessutom kunna få nytta av extrakunskaperna du lär dig i framtida jobb eller andra sammanhang. 

Sociala aktiviteter

Vi mår alla bra av att spendera tid med människor som delar våra intressen och som vi får utbyte av. Hur mycket vi trivs av att vara med andra och hur mycket ensamtid vi behöver är dock individuellt. 

Fysiska aktiviteter

Inte bara kroppen, utan också din hjärna och ditt sinne drar nytta av motion. Forskning visar att det i många fall är möjligt att bokstavligen springa ifrån ångest och depression. Därför rekommenderar vi någon form av fysisk aktivitet. Det behöver inte handla om timmar på gymmet utan kan vara en rask promenad, springa i 20 minuter eller göra några armhävningar. 

Återhämtning

Vi orkar inte med hur mycket som helst, och det är viktigt att lära sig att lyssna på kroppens signaler när den behöver få återhämta sig. 

Övning 6- Vad ger dig balans i ditt liv

När vi planerar har vi saker vi måste göra och saker vi vill göra. Nyckeln till att må bra är att vi hittar en balans i livet. En balans kan vara en kombination av det som är roligt, spännande, svårt, jobbigt, rogivande eller kreativt. De svåra uppgifterna behöver inte vara så svåra som du först trodde, det viktiga är att komma igång, planera dem i korta intervall. Om du ska läsa en bok på 350 sidor så börja med att planera in 15 minuter för att komma igång med läsningen. 

Fundera över vad som får dig att må bra, kanske är det en promenad när du lyssnar på din favoritmusik, umgås med kompisarna eller lära dig nya saker. Fyll nu i aktiviteter som ger dig bra balans, först i arbetsbladet och sedan  i din kalender. 

Kalendern behöver inte vara perfekt. I början kommer det vara svårt att göra en bra tidsuppskattning över hur lång tid aktiviteterna tar, men det blir bättre och bättre med tiden. 

Studera effektivare med mikropauser

Regelbundna och planerade pauser hjälper dig att lindra trötthet och ökar din förmåga att komma ihåg vad du studerar. Din hjärna kommer ihåg precis allt som du någonsin ser , hör, känner, smakar och luktar. Men de flesta av dessa uppgifter är aldrig katalogiserade korrekt i relevanta ämnen och kategorier som gör det enkelt att komma ihåg och minnas. När vi lär oss saker i små hanterbara bitar gör det att hjärnan kan lagra kunskapen på ett mer effektivt sätt, i små hanterbara bitar som sedan kan plockas fram vid behov.

Studier har visat gång på gång att den mänskliga hjärnan inte helt kan koncentrera sig på ett specifikt ämne under längre tid än 20 till 25 minuter.

Även om du känner dig som om du fortfarande lär dig mycket, kan du i själva verket ha försämrad koncentration, och du blir gradvis mindre fokuserad och produktiv när minuterna tickar . Men om du delar in din studietid i 25 minuters avsnitt , kommer du att upptäcka att din hjärna kommer att vara betydligt mer koncentrerad, slappna av och fokusera som följd.

Ett annat skäl för att hålla din studietid kortare än 25 minuter , är att vi tenderar att komma ihåg och minnas mest av den information som vi lär oss i början och i slutet av perioder vi koncentrerar oss. Detta innebär, att om du förlänga dina studietider till över 60 minuter, kommer sannolikt mer information i mitten av denna studietid

När du studerat i 20-25 minuter rekommenderar vi dig att ta en paus på fem minuter, den bör inte vara längre än så. 

Medan du tar en paus kan du ligga ner med huvudet något lutad mot marken ( detta gör det möjligt att mer blod strömmar till hjärnan ) . I denna avslappnade position kan du helt enkelt blunda och låta ditt sinne försiktigt glida över det material du har lärt . Det är viktigt att inte försöka tvinga dig själv att komma ihåg vad du studerade , utan snarare titta på dina tankar som om att du observerar mol som passerar över himlen . Om du införlivar djupandningsövningar kommer detta att ytterligare förstärka denna process och ger dig möjligheten att bättre tillgodogöra sig den information som du har lärt dig.

Det andra alternativet du har är att helt enkelt ta en promenad och ta bort dig från din studiemiljö . Det är dock viktigt att inte distrahera dig genom att titta på tv , lyssna på radio eller prata med andra. Bara gå tyst och försiktigt och reflektera över den information du just har lärt sig.

Exempel på hur du kan strukturera dina studiepass

Här kommer ett förlag på hur du kan strukturera dina studiepass, en bra app som kan vara till hjälp är en pomodorotimer. Tekniken vi beskriver här kallas även pomodorometoden. 

Fler övningar i planering

Planera nu in mikropauser i din studietid och försöka att jobba med övningarna i arbetsbladet dagligen i 4-6 dagar. Kör du fast så tveka inte att höra av dig. Det finns inga dumma frågor. 

 

 

Trello

Trello är ett verktyg för att organisera livet, det fungerar som en digital anslagstavla och kan hjälpa oss att prioritera och få saker gjorda.

Du kan ladda ner Trello här

Här är en kom-igång-guide till Trello

Så här kan du tänka om olika “boards” vilken är samlingar med inlägg du gör i appen. I inboxen lägger du allt du behöver ha gjort, koppla sedan varje uppgift till kategorier genom färgkoder. Till exempel kan skola vara grönt, träna kan vara rött, hushållssysslor gula. I veckan lägger du det du vill ha gjort under veckan och under idag lägger du dagens uppgifter. När en uppgift är klar flyttar du den till klart. 

Snyggt jobbat med del 2! När du är klar kan du gå vidare till del 3

Framsteg
SMART Studying 25%