Fysisk aktivitet

Exercise

De flesta har säkert hört om de grundläggande sambanden mellan kroppen och hjärnan. Detta samband innebär i huvudsak att vad du än gör med din kropp kommer att påverka din hjärna och din tankeförmåga. Följaktligen kommer de tankar som du tänker också påverka din kropp.

För att bygga smarta studievanor är det viktigt att vi förstår vikten av fysisk aktivitet för att få mer energi att koncentrera oss och en större klarhet i tanken.

Fysisk aktivitet är en viktig aspekt av livet som vi bör införliva i vår dagliga rutin. Det förbättrar effektivt din syreupptagning och släpper oönskade spänningar och stress ur kroppen.

Här är en kort video som berättar lite om fördelarna med fysisk aktivitet.

Minska stillasittandet

När vi studerar blir vi ofta stillasittande. Stillasittandet i sig försämrar vår koncentration och kan både leda till trötthet och hyperaktivitet. Vi kan känna oss jättetrötta eller att vi går på högvarv och ibland både och. Fysisk aktivitetet hjälper mot båda de här sakerna!

Alla rörelser räknas!

Fysisk aktivitet är inte samma sak som att springa eller gå på gym om du inte själv önskar det. Fysisk aktivitet handlar om alla kroppsrörelser som leder till ökad energiförbrukning. Det kan vara att gå ut med soporna, handla och bära hem matkassar, möblera om hemma, diska och städa men även roliga aktiviteter som promenader, lek med barn samt att springa eller träna (om man gillar det). På samma sätt som vi tycker det är viktigt att du hittar en studierutin som fungerar får du gärna pröva att hitta fysiska aktiviteter som du själv gillar.

Tre små tips

Ta studiepauser och promenera eller löpträna

Om du märker att du helt tappat din koncentration, kan fysisk aktivitet vara ett bra sätt att få tillbaks din energi och uppmärksamhet. Träning kan också vara ett hjälpsamt avbrott om du märker att du har negativa tankar som snurrar runt eller du känner dig nedstämd.

Pröva att använda en studiepaus för fysisk aktivitet

Ett annat alternativt kan vara att använda en liten studiepaus på 5 minuter för att göra ett kort träningsprogram. Att göra 10-20 armhävningar och 20-30 situps kan bara ta ett par minuter men kan göra att du blir av med oro och stress som finns lagrat i dina muskler.

Om du verkligen vill komma igång

Att blanda upp din veckoträning mellan att springa, styrketräna och stretching är den mest förnuftiga strategin att följa om du vill komma i form. Likaså bör du också träna din hjärna för att förbättra ditt tänkande och minne. Hjärngympa kan du till exempel göra med appen N-back som vi visade i del 1.

Du bestämmer själv!

Vi vill poängtera att det är du som bestämmer om du vill pröva fysisk aktivitet som ett hjälpmedel för att förbättra din koncentration. Vi är alla olika och du är den som vet bäst vad som hjälper dig att studera.

 

Close Menu