Bra att tänka på

Här har vi samlat information och tips om sånt det är bra att tänka på när du studerar.

Inför en ny kurs

Starting school

För nästan alla kurser finns det information om både kurslitteratur och schema långt i förväg på kursens hemsida. Börja gärna terminen genom att läsa igenom informationen om de olika kurserna under terminen.

Ta gärna en stund och lägga in all din lektionstid i din kalender, gärna med påminnelser så att du kommer iväg till föreläsningarna på morgonen.

Litteraturlistan ger dig information om vad du behöver läsa under kursen. Om du är ute i god tid kan du ofta låna böckerna till kursen på biblioteket och slipper köpa dyr kurslitteratur. För att kolla lånestatus på en bok kan du söka på ditt universits biblioteks hemsida

Utforska vanliga studietekniker

Bild – ord association –

Word assocation

Denna studiemetod associerar ord med bilder. Vissa människor memorera bäst när de kan visualisera ett ord eller begrepp i huvudet . Studenter som använder denna metod associera en okänd term eller begrepp med något de redan vet. Till exempel, om en term i din lärobok låter som ett objekt som du redan vet , använder du en bild i huvudet varje gång du säger eller läsa det ordet . Avseende en obekant term för en välbekant bild kan hjälpa dig att komma ihåg det lättare.

Akronymer och minnestekniker

Acronym

En akronym är en kombination av bokstäver som kan användas för att hjälpa dig att memorera en term eller begrepp. Du kan kombinera den första bokstaven i varje ord i en sammansatt term eller idé för att stava ett ord som är lätt att komma ihåg . Till exempel är en av de vanligaste förkortningar folk använder varje dag ASAP , som står för så snart som möjligt . Förkortningar är bara ett verktyg som eleverna använder för att komma ihåg kursmaterial . För att komma ihåg ordningen på objekten i en serie , kan en del elever skapa talesätt som börjar med den första bokstaven i varje post i serien. Ett enkelt exempel är som yngre engelskspråkiga elever använder för att komma ihåg vilken ordning norr, öster , söder och väster finns på en kompass : Never Eat Soggy Worms . Lägg märke till hur den första bokstaven i varje term korrelerar med den ordning eller riktning på en kompass . Du kan komma med personliga och kreativa sätt att använda mminnestekniker för att studera inför ett test. Skapa förkortningar som är roliga och minnesvärda för dig.

Berättande

Storytelling

Berättandet är ett bra sätt att ta till sig information för många högskolestudenter. Du kanske minns när du var yngre hur dina föräldrar berättat en historia om en semester, eller hur din lärare berättat historien om Gustav Vasa i grundskolan. Du har förmodligen aldrig glömt denna information eftersom det undervisades till dig genom en berättelse som du visualiserar i huvudet just nu. Skapa en berättelse om en viktig person som du behöver lära dig om inför ett test . Till exempel , istället för att titta på din lärobok som är full av tråkiga fakta, förvandla den informationen till en spännande historia med detaljer som kan hjälpa dig att komma ihåg . Berätta historien för dig själv högt , och till andra om du tycker att det hjälper. Många professorer väljer även att undervisa med hjälp av berättelser.

Analogi

Analogy

En analogi är att jämföra två eller flera saker . Du kan använda analogier för att jämföra och kontra specifika termer eller idéer . Det finns flera typer av analogier ,analogier om delars koppling till en helhet, till exempel ett batteri är till en ficklampa som ett tangentbord är till en dator . Orsak och verkan analogier är också vanliga , till exempel, att röka är för cancer som klåda är för att klia . Även om du kan skapa dina egna analogier , är en av nycklarna till smartare studier att hitta analogier som redan finns i det material du studerar. Med övning kommer du att bli skickligare på att känna igen mönster och analogier som hjälper dig att gå igenom kursmaterial.

Repetition

Repetition

Upprepning är den vanligaste studiemetod elever använder. Repetition innebär att granska uppgifter om och om igen tills du har förstått konceptet. Upprepning kan användas på flera sätt. Till exempel kan du skapa flash-kort till huvudmaterial som kräver memorering. När man studerar ett främmande språk, väljer en del elever att upprepa termer eller begrepp högt eller skriva information flera gånger . Du bör tänka på vilket sätt du lär dig bäst för att avgöra vilken typ av upprepning du vill använda.

Ge dig själv tid

Time

Ett av de bästa sätten att studera är att undvika att plugga i sista minuten. Sprid dina studier ut under loppet av hela kursen, se över dina anteckningar efter varje föreläsning och uppdatera dig regelbundet på vad som har täckts av i kursen.

Det bästa är att studera kontinuerligt under hela kursen, men om du ändå märker att tentan närmar sig och du inte har lyckats börja. Kom då igång med att först rensa lite utrymme i din kalender varje kväll i en vecka eller två innan provet för att granska materialet. De mest effektiva studierna sker i block om 45 minuter eller mindre, förmågan att komma ihåg minskar ju längre du studerar utan avbrott. Genom att schemalägga att studera lite varje kväll, kommer du inte bara spara dig massa stress, du kommer också att vara mer benägen att komma ihåg vad du läser.

Ta bort distraktioner

Remove Distractions

Effektiva studier sker i en lugn och väl upplyst miljö med gott om utrymme och få distraktioner . Om du bor med andra kan det dock vara svårt att hitta . Även om du lyckas hitta ett avskilt hörn av ditt studentrum , biblioteket eller ditt favorit kafé , kan det fortfarande finnas distraktioner kvar. Du kanske fortfarande måste brottas med en mängd distraktioner , från din mobiltelefon till din bärbara dator till din studiepartner.

Beroende på vad du studerar , kanske du vill studera ensam , eller begränsa grupptid till den tid det faktiskt är produktivt. Stäng av TV: n och telefonen under studietiden och vägra att låta något mindre viktigt göra ett avbrott. Ta pauser när du märker att du blir distraherad, och överväga att använda en av flera metoder för att få distraherande tankar ur vägen ( skriva ner dem för senare rekommenderas varmt ) . Om du märker att du surfar på internet i stället för att läsa eller skriva , finns ett antal program som blockera alla störande sidor och program tills du har gjort dina läxor.

Ta hand om dig själv

Take care of yourself

Människor studerar bäst när de är vakna och alerta . De studerar inte bäst direkt efter en stor måltid eller omedelbart innan sängen . Att hoppa över måltider och missa sömn kan minska din förmåga till inlärning och förståelse. Alkohol , koffein , och kolhydrater kan också göra din hjärna trög och mindre påtaglig för att ta till sig ny information. Lyckligtvis , trots vad du kanske tror, är det möjligt att hitta ” brain food ” som en student har råd med. Läs mer om tips på mat som är bra för hjärnan. Men samtidigt som tillräckligt med sömn och bra mat kan hjälpa dig att lära dig lättare , kommer livsstilsförändringar inte nödvändigtvis att leda till bra betyg utan bra studiefärdigheter.

Lär dig hur du lär dig

Learn

Alla har olika inlärningsstil, men det finns ett antal tips och tricks som kan göra studierna enklare för dig . Det finns många tekniker för bättre studier, men i slutändan , kommer ditt val av studiemetoder till vad som fungerar för dig. Ju mer du vet om hur du själv lär dig bäst, desto lättare kan det vara att se till att du lär på ett sätt som passar dig. Läs om olika studiestrategier och pröva några. När du har hittat metoder som fungerar, kommer du att se en skillnad i hur mycket tid det tar för dig att förebereda inför tentor.

Planera för att studera vid den tid som du är mest produktiv.

Study Time

Gör en medveten ansträngning för att känna din biologiska klocka. Ta reda på vilken del av dagen du är mest effektiv och utnyttja den. För några av oss, kan det vara tidigt på morgonen medan det för andra, förmodligen är på kvällen. Försök att främst studera under den tid som du är mest effektiv.

Lär ut för att lära dig

Teach to learnStudier har visat att lagring är starkare när du har möjlighet att berätta om informationen för någon annan. Be att få berätta ditt material för en anhörig eller hitta kamrater som är på ungefär samma nivå av ” beredskap ” och , dagen före tentan , prata igenom kapitlen och turas om att förklara saker och testa varandra. Denna process kan faktiskt vara roligt också ( bara se till att du kan vara fokuserad ).

Luft, ljus och vatten

Water, air, light

Luften vi andas , det solljus vi får och vattnet vi dricker är kritiska för oss människor. Utan dessa tre väsentligheter kan vi inte fungera.

Om din studiemiljö inte har tillräckliga mängder av alla tre av dessa ingredienser , då kommer du att drabbas av konsekvenserna med oproduktiv studietid och ineffektiva studievanor.

Syret du andas in måste vara av högsta kvalitet . Att sitta i en kvav miljö kommer helt enkelt att leda till en täppt och dimmig hjärna . Att öppna ett fönster ( även bara lite ) kommer att gå långt för att förbättra ditt tänkande.

Ljus är en annan viktig komponent för effektivt lärande . I huvudsak är du ute efter naturligt ljus som kommer från solen. Om ljuset inte är tillgängligt , använd då en annan ljuskälla.

Om miljön är mörk och dåligt belyst kommer det att påskynda känslor av trötthet, uppskjutande och lättja. Därför, se alltid till att du har tillräcklig naturlig belysning när du studerar.

När det gäller solljus , misstolka inte detta förslag som att du måste ha direkt solljus som skiner in i din studiemiljö . Detta är inte fallet. Istället är tillräckliga mängder av indirekt solljus som reflekteras från andra externa föremål troligen ett bättre alternativ.

Slutligen , kväv inte din kropp med koffein eller alkoholhaltiga drycker medan du studerar. Ha en färsk kanna rent vatten som är rumstempererat på ditt bord eller skrivbord hela tiden. Vatten är nödvändigt för att motverka uttorkning av din hjärna. Det är därför det är mycket viktigt att regelbundet dricka vatten under hela dagen för att hålla dig frisk och aktiv.

Livsmedel som minskar vår tankeförmåga

Sugar

Vi måste vara försiktiga och medvetna om att inte konsumera livsmedel och drycker som sannolikt kommer att försämra vår förmåga att koncentrera oss.

Här är en snabb lista på de olika typer av mat och dryck du bör undvika.

Några timmar innan du ska plugga samt medan du pluggar, se till att undvika att konsumera följande livsmedel och drycker:

  • Kolhydrater
  • Koffein
  • Stora måltider
  • Vitt bröd
  • Stärkelse
  • Mejeriprodukter
  • Pommes frites
  • Sockerarter
  • Alkohol

De ovanstående livsmedlen och dryckerna kan sabotera din inlärning genom att begränsa din koncentrationsförmåga. Även om koffein initialt fungerar som stimulerande och främjar en större klarhet i tanken , kommer det inom kort torka ut din kropp och vilket leder till en tröttande spiral av allt djupare känslor av trötthet.

Livsmedel som ökar vår tankeförmåga

Salmon"

Utveckling av smarta studievanor kräver en personlig och intim förståelse av kopplingen mellan vår hjärna och vår kropp. Genom att veta hur livsmedel påverkar oss kan du fatta effektiva beslut som främjar och förbättrar din förmåga att tänka kreativt. Bra livsmedel ökar också dina energinivåer.

Följande lista av kosttillskott och livsmedel har visat sig förbättra tänkande och ök din koncentration:

Kosttillskott

Vitamin A , B , E , kalcium, magnesium , järn , kalium, koppar och zink stimulerar hjärnan och förbättra en persons förmåga att tänka . Var dock medveten om att måttlighet är nyckeln . Kontakta gärna en dietist för mer information och riktlinjer om de tillägg som du bör vidta för att förbättra ditt tänkande.

Livsmedel

Alla grönsaker och frukter, protein som finns i lax , bönor och kött är kända för sin stimulerande effekt på tankeprocesser i hjärnan . Studier har faktiskt visat att genom att äta proteindelen av dina måltider först , kommer du förbättra din förmåga att tänka.

Regelbunden motion

Exercise

De flesta har säkert hört om de grundläggande sambanden mellan kroppen och hjärnan. Detta samband innebär i huvudsak att vad du än gör med din kropp kommer att påverka din hjärna och din tankeförmåga. Följaktligen kommer de tankar som du tänker också påverka din kropp.

För att bygga smarta studievanor är det viktigt att förstå vikten av motion för att främja högre energinivåer och en större klarhet i tanken.

Motion är en viktig aspekt av livet som vi måste införliva i vår dagliga rutin. Det förbättrar effektivt din syreupptagning och släpper oönskade spänningar och stress ur kroppen. Att blanda upp din veckoträning mellan att springa, styrketräna och stretching är den mest förnuftiga strategin att följa. Likaså bör du också träna din hjärna för att förbättra ditt tänkande och minne.

Sätt ett SMART mål

SMART Goals

Att sätta smarta studiemål är alltid det första steget när du påbörjar din resa mot att bemästra ett ämnesområde.

Dina mål bör fastställas genom att följa SMART processen för att sätta mål. Dina mål måste därför vara specifika, mätbara , uppnåeliga , realistiska, tidsbestämda och positiva.

Som en följd av detta, bör du också införa ett belöningssystem som kommer att bidra till att motivera dig när du uppnår de olika delmål. Belöna dig själv varje gång du tar ett steg på din resa mot att uppnå dina mål. Var dock noga med att inte låta denna belöningsprocess distrahera dig från ditt mål eller från resten av de åtgärder du måste vidta för att klara av ditt långsiktiga mål.

När du har ställt in dina mål , är det en bra idé att visualisera resultatet av det du att arbeta för. Gör detta genom att sluta ögonen och se dig själv när du redan har uppnått ditt mål någon gång i framtiden . Ta dig själv sedan i en långsam takt sakta tillbaks till nuet samtidigt som du föreställer dig alla de steg du tog som fick dig att nå detta mål.

Lugna ditt sinne och slappna av din kropp

Relax

När du har ställt in dina mål, och är redo att börja lära dig är det bra att först ta en stund för avslappning.

Gör detta genom att spela lugnande bakgrundsmusik medan du sitter eller ligger stilla och andas djupt.

Ta fem minuter för avslappning innan du börjar din studieperiod.

Bygg positiva förväntningar

Positive expectations

För att lyckas med din inlärning, försök utveckla en känsla av positiv förväntan och tillförsikt angående det material du studerar.

För att göra detta måste du först övertyga dig själv om att det du kommer studera kommer vara lätt för dig att lära dig och behärska.

Under kursens gångGirl studying

Med hjälp av litteraturlista och schema kan du planera dina studier under kursens gång.

Räkna ut hur många sidor som du har i kurslitteratur och hur många veckor och dagar kursen är så vet du hur mycket du behöver läsa per dag/vecka.

Inför tentamen

Exam

Tentamen ska vara ett prov på vad du har lärt dig under kursens gång men det kan ofta kännas svårt att bevisa att man kan saker på en salstenta.

Ett tips är att hämta ut gamla tentor på institutionen och ha dessa som stöd när du studerar inför tentan. Det som lärarna har på gamla tentor är ofta information som de anser det är viktigt att eleverna ska kunna. Men glöm inte bort att du också måste läsa kurslitteraturen.

Inför hemtentamen

Home exam

När det gäller hemtentamen är det viktigt att du innan hemtentamen har läst det mesta av kursens kurslitteratur. På så sätt blir du inte överrumplad när det är dags att skriva din hemtentamen. Då har du ofta bara ett par dagar på dig att skriva i ordning hemtentamen och det finns då ofta begränsad tid till inläsning. Men även om du känner att du inte är säker på all litteratur är det viktigt att du gör ett försök och lämnar in. Glöm inte bort att lärarna kan vara hårda på deadlines på hemtentamen så det är viktigt att lämna in i tid.

Kontakt med lärare

Teacher

Lärarna på kursen finns för att hjälpa dig lära dig. Även om lärare är upptagna svarar de ofta på mail eller om du pratar med dem efter en lektion eller besöker dem på deras rum. Om du har svårt med någonting eller märker att du halkar efter, kontakta läraren så kan ni tillsammans försöka hitta en lösning som fungerar. Universitetet har skyldigheter att arbeta för allas rätt till utbildning så ditt funktionshinder ska aldrig vara ett hinder för dina studier!

Kontakt med andra studenter

Students

Andra studenter som går samma kurs som du kan också vara hjälpsamma. Om det är någonting du undrar över kan du fråga en klasskamrat. Om du har glömt vilket kapitel du skulle läst tills på fredag eller vilken sal tentan var i kanske en klasskamrat vet. Om du har rätt till anteckningsstöd kan du även fråga en kurskamrat om de kan hjälpa dig med att anteckna under föreläsningarna.

Vissa tycker det är jätteskönt att studera själv medan andra kan tycka att det är skönt att studera i grupp. Det finns inget rätt eller fel, huvudsaken är att du är nöjd och får studiero!

Studievanor baserade i forskningen

Research

Forskning har visat att en del ” sunt förnuft ” studietekniker – som att alltid läsa på samma lugna plats , eller spendera timmar åt gången på att koncentrera sig på ett ämne – inte främjar långsiktigt lärande. Och vissa vanor som du kan misstänka inte är så bra , som sista minuten plugg inför tentor , kan vara ännu värre än du trodde.

Dela upp din studietid

Divide

Decennier av forskning har visat att när vi sprider ut studietiden över en längre tidsperiod ökar långtidsminnet. Med andra ord , om du har 12 timmar att spendera på ett ämne, är det bättre att studera ämnet tre timmar varje vecka i fyra veckor än att klämma alla 12 timmarna vecka fyra.

Forskarna är inte riktigt säker på varför avstånd är så effektivt . Dock är en möjlig orsak att vi med tiden, glömmer vad vi lärt oss första gången vi lärde oss. När vi komer tillbaka till materialet senare ,hjälper den nya inlärnignen oss att minnas på nytt. Att glömma och att åter minnas hjälper till att befästa den nya kunskapen.

I en studie publicerad 2009 i Applied Cognitive Psychology , visade Kornell att avstånds-effekten fungerar på en mindre tidsskala också. Han bad studenter att studera 20 flashcards med ord. Eleverna studerade alla varje ord fyra gånger. Men hälften av studenterna studerade alla orden samtidigt – de gick igenom alla 20 ord , sedan började de om . Den andra hälften av eleverna studerade orden i fyra mindre högar med fem kort vardera . Elever som läste alla ord samtidigt hade ett längre avstånd mellan varje gång de såg ett av de fyra orden.

På ett test nästa dag , mindes eleverna som läst alla de 20 orden betydligt mer av orden än eleverna i som läst fyra ord åt gången grupp – 49 procent jämfört med 36 procent.

När det gäller avstånd , är studenter ofta vilseledda av sina egna erfarenheter , säger Kent State University psykologi professor Katherine Rawson , PhD, som också studerar inlärning. De pluggar precis innan en tenta, och ärligt talat är det nog OK för att klara tentan “, säger hon . ” Men problemet är att det är jättedåligt för långsiktig lagring . Eleverna inser inte att de verkligen försämrar sitt eget lärande.

Väv mellan dina ämnen

Weave

Forskning visar att det är bra att blanda uppgifter och ämnen för att förbättra inlärning.

I en studie publicerad i Psychological Science 2008, bad psykologen Robert Björk, 120 deltagare att lära sig målningstilar av 12 konstnärer genom att titta på sex exempel på varje konstnärs verk. För hälften av konstnärerna såg deltagarna alla sex tavlorna i rad . För den andra hälften av konstnärerna , såg de målningarna i en blandad ordning . Vid slutet av försöket , gjorde deltagarna en störande aktivitet och var sedan tvungna att identifiera vilken konstnär som hade målat en annan målning . Deltagarna var betydligt bättre på att identifiera konstnärernas vars tavlor som de hade studerat i en ” sammanflätad ” stil än de konstnärer vars tavlor de hade studerat i block.

Varför hjälper detta eleverna att lära sig? Återigen kan nyckeln vara i att lära oss , glömma bort och att på nytt lära in vilket hjälper hjärnan komma ihåg den nya informationen på lång sikt.

En annan faktor , säger Björk, kan vara att blandningen tvingar eleverna att lägga märke till och bearbeta likheter och skillnader mellan de saker som de försöker lära sig , och ger dem en bättre , djupare förståelse av materialet.

Trots starka bevis för att tekniken fungerar, kan det vara svårt för lärare att arbeta med att blanda up stilen av undervisning i sina föreläsningar.

Folk förväntar sig att bli undervisade på det sätt de är vana att undervisas. De flesta kurser innebär läsning av ett ämne i ett block. Om du börjar väva samman kommer du att verka oorganiserad.

Det kan därför vara bra att eleverna använder metoden i sin egen inlärning.

Testa dig själv

Test

Om testning görs rätt, kan test vara ett användbart verktyg för att hjälpa elever att lära sig, säger forskarna . Årtionden av forskning har visat att minnas information bidrar till att stärka långsiktigt lärande , enligt Henry Roediger , PhD , en psykolog vid Washington University i St Louis som har gjort viktig forskning inom området. Med andra ord , även om eleverna inte tycker om att ta en frågesport i slutet av varje klass eller testa sig varje gång de slutar läsa ett kapitel , skulle det förmodligen hjälpa dem att komma ihåg materialet på tentamen – och till och med efter kursens slut.

University of Louisville psykologen Keith Lyle , PhD , använde studenter i sin statistikklass – för att bevisa saken. I slutet av varje klass bad han eleverna att slutföra en fyra – till sex – frågor lång frågesport om materialet från föreläsningen .

En annan del av klassen fick samma föreläsningar, men gjorde inte de dagliga frågesporterna. I slutet av terminen , fann han att elever i klassen som fått frågesporten fick betydligt bättre resultat på proven under terminen.

Även om de flesta föreläsare inte kommer att använda frågesporter i sina kurser , kan – och bör – elever testa sig själva genom att ställa sig frågor under lektioner.

Problemet med upprepad omläsning , vilket är vad de flesta studenter gör för att studera , är att det ger dig en falsk känsla av förtrogenhet . Du känner att du känner till materialet , men du har aldrig provat att hämta materialet

Close Menu